Wat is een MID kWh-meter?

Heb je een laadpaal thuis of bij je werk of wil je voor je toekomstige elektrische auto een laadpaal aanschaffen? Wellicht dat onderstaand artikel voor je van belang is bij de aanschaf van een laadpaal en kWh-meter. Twee veel voorkomende vragen omtrent de kWh-meter in een laadpaal zijn: A) Wat is MID? en B) Heb ik een MID kWh-meter nodig?
 
Allereerst is het van belang om te weten dat laadpalen kunnen worden uitgerust met pasjessysteem of met kWh-meter om het verbruik in te zien en bij te houden.

Wat is het MID keurmerk?

Het MID keurmerk is een keurmerk dat aangeeft of het geregistreerde aantal kWh mag worden gebruikt voor registraties en verrekeningen. MID is een afkorting voor Measuring Instrument Directe en is voor de officiële richting meetinstrumenten.

Heb ik een MID meter nodig?

Een MID meter in een laadpaal heb je alleen nodig wanneer je 1) geen pasjessyteem hebt en 2) wanneer je verbruik zowel in wilt zien als wilt verrekenen met bijvoorbeeld je werkgever. Ga je het verbruik van je laadpaal verrekenen, dan is een MID gekeurde kWh-meter verplicht.
 
Een laadpaal met pasjessysteem beschikt over een registratiesysteem waardoor je online het verbruik van de laadpaal in kunt zien. Hiervoor is geen (MID) kWh-meter nodig.
 
Wanneer je graag voor je eigen administratie of interesse wilt bijhouden hoeveel er op bepaalde momenten is verbruikt met het opladen van je elektrische auto, dan is een MID gekeurde meter niet verplicht.

1 fase of 3 fase

Een laadpaal kan geschikt zijn om te laden op 1 fase (bijvoorbeeld voor de Mitsubishi Outlander PHEV) of 3 fase (bijvoorbeeld voor de Tesla Model S). In een 1 fase laadpaal zal een 1 fase kWh-meter geplaatst worden, deze 1 fase meters zijn verkrijgbaar met en zonder MID keurmerk. Wil je een 3 fase variant voor je laadpaal? Deze meters zijn eveneens verkrijgbaar in een MID gekeurde variant. 
 
Heb je vragen over de kWh-meters of heb je een andere vraag over bijvoorbeeld elektrisch rijden en de beschikbare laadpalen? Neem dan contact op met de klantenservice via telefoon 053 – 203 00 59 of stuur een e-mail naar [email protected].