Stekker elektrische auto

Elektrische auto’s worden opgeladen door middel van laadpalen en laadkabels, welke weer voorzien zijn van een stekker. Middels deze blog hopen wij je inzicht te geven in een aantal aspecten rondom de stekker waarmee de elektrische auto’s geladen worden. Drie aspecten die in deze blog behandeld zullen worden, zijn:

(1) Is elke stekker geschikt voor elke elektrische auto?

(2) Welke stekker is voor de elektrische auto beschikbaar?

(3) Welke stekker is geschikt voor openbaar laden?

Wij hopen dat wij alle aspecten rondom de stekker voor de elektrische auto hebben kunnen verhelderen aan het einde van deze blog.

Is elke stekker geschikt voor elke elektrische auto?

Allereerst is het van belang om te vermelden dat er meerdere type stekkers zijn. De vraag of elke stekker geschikt is voor elke elektrische auto is dan ook te beantwoorden met “nee”. De meest voorkomende stekker voor de elektrische auto is de type 1 en type 2 stekker. De overige stekkers komen later in deze blog aan bod.

De type 1 stekker is bijvoorbeeld geschikt voor de Mitsubishi Outlander PHEV en de Nissan Leaf, daarentegen is o.a. de Volvo V60 PIH en de Volkswagen Golf GTE op te laden met een type 2 stekker. In principe zijn deze twee type stekkers geschikt om de meeste auto’s mee op te laden, echter moet er rekening gehouden worden met de verschillende manieren van laden en natuurlijk met uw type elektrische auto!

Welke stekker is voor de elektrische auto beschikbaar?

Zoals hierboven gemeld, is er de type 1 stekker en de type 2 stekker voor de elektrische auto. Daarnaast is er nog een aantal stekkers voor de elektrische auto beschikbaar. Hieronder worden de type stekkers besproken.

Een stekker voor de elektrische auto is in de volgende varianten beschikbaar:

Type 1 - Yazaki: De stekker die geschikt is voor onder andere de Mitsubishi Outlander PHEV en de Nissan Leaf. Deze stekker gebruikt u om via de laadpaal/laadkabel uw auto op te laden. De type 1 stekker voor de elektrische auto wordt ook wel de Yazaki stekker genoemd.

Type 2 - Mennekes stekker:
De type 2 stekker is een stekker voor een elektrische auto waarmee u de genoemde Golf GTE en Volvo V60 kunt opladen. De type 2 stekker is tevens de stekker die gebruikt wordt voor het openbaar laden in Nederland.

De openbare oplaadpunten, maar ook de laadpalen voor thuis met een Mennekes wandcontactdoos, zijn geschikt om in de laadpaal te pluggen. Een laadkabel voor een Golf GTE is bijv. voorzien van een type 2 stekker aan beide uiteinden. Op deze manier kan zowel een stekker in de laadpaal geplugd worden, maar ook in de Golf GTE. De type 2 stekker is, zoals gezegd, geschikt voor de Mennekes wandcontactdoos. De stekker voor de elektrische auto type 2 wordt ook wel de Mennekes stekker genoemd.

Type 3 stekker:
De stekker voor het opladen van de elektrische auto die tegenwoordig in bepaalde delen van Frankrijk en Italië gebruikt wordt, wordt de type 3 stekker genoemd. Deze stekker is ontwikkeld door de partij EV Plug Alliance.

De type 3 stekker is geschikt in om de laadunits in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië te plaatsen. De laadkabel van de elektrische auto is dan voorzien van een type 3 stekker enerzijds en een type 1 of type 2 stekker anderzijds.

Schuko stekker:
De Schuko stekker is een stekker die gebruikt wordt voor het “normale” stopcontact, dat thuis en op het werk gebruikt wordt voor bijv. de aansluiting van de oplader van de telefoon/laptop. De Schuko stekker is de stekker waarmee bijv. de Renault Twizy is op te laden, maar ook de stekker waar uw elektrische auto mee geladen kan worden als u een draagbaar laadstation gebruikt.

Combo stekker:
De combo stekker is een stekker voor de elektrische auto waarmee op twee verschillende manier geladen kan worden: regulier laden en snelladen. Voor het reguliere laden is een type 2/Mennekes stekker vergelijkbaar en geschikt.

ChaDeMo stekker:
De ChaDeMo stekker is een stekker voor de elektrische auto die geschikt is voor het snelladen. In het kort: snelladen is een manier van laden die vele malen sneller gaat dan het laden via een laadpaal thuis en/of op het werk of laden via het stopcontact. Snelladen is het binnen eenkort tijdsbestek (15 tot 30 minuten) opladen van de auto tot wel 80%.

Niet elke elektrische auto is geschikt voor het snelladen, de Nissan Leaf is bijv. een auto die wel geschikt is voor het snelladen. Deze auto heeft dan ook de mogelijkheid om aangesloten te worden met een ChaDeMo stekker.

Welke stekker is geschikt voor openbaar laden?

De laadkabel met een type 2 stekker (Mennekes stekker) is geschikt om openbaar mee te laden in Nederland. De laadkabel is voorzien van een uiteinde met een type 2 stekker voor de laadpaal en een type 1 of type 2 stekker voor de elektrische auto. Het feit of er een type 1 of type 2 stekker aan je laadkabel zit, is zoals hopelijk duidelijk geworden eerder in deze blog, afhankelijk van je elektrische auto.

Je kan je elektrische auto natuurlijk ook opladen bij een stopcontact, echter heb je hiervoor een laadstation nodig waaraan naast de type 1/type 2 stekker voor de auto, een Schuko stekker zit om aan te sluiten in het stopcontact.

Heb je vragen omtrent de stekker voor je elektrische auto of andere vragen omtrent het opladen van uw elektrische auto? Neem gerust contact op met de klantenservice van Laadpaal24 via [email protected], 088 - 51 11 655 of via de chat rechtsonder in uw scherm. Of laat hieronder je reactie achter en wij helpen je verder!