Verbruik elektrische auto

Een elektrische auto rijdt elektrisch, maar wanneer de batterij/accu leeg is, gaat de auto over op een ander verbruik. “Wat is eigenlijk het verbruik van een elektrische auto?” Dit is een veel voorkomende vraag, echter ook lastig te beantwoorden. Door de volgende vragen te beantwoorden, hopen wij deze vraag te kunnen beantwoorden: Hoe lang duurt het voordat mijn auto weer opgeladen is? Hoe kan ik het verbruik van mijn laadpaal zien als ik de lege batterij van de elektrische auto op ga laden? Dit zijn veel voorkomende vragen wanneer wij kijken naar de laadpalen. In deze blog hopen wij inzicht te geven in het verbruik van de elektrische auto en andere vragen.

Allereerst is het goed om te weten wat er met ‘verbruik’ bedoeld wordt? Met het verbruik van een auto wordt bedoeld het aantal kilometer dat gereden kan worden op één liter brandstof. In het geval van de elektrische auto gaat het om het aantal Wh per één kilometer.

Het verbruik bij een elektrische auto wordt aangeduid door middel van het aantal kWh per uur/per kilometer. Houd hierbij in het achterhoofd dat het verbruik in eerste instantie afhangt van de verschillende typen elektrische auto’s die vandaag de dag aanwezig zijn in het Nederlandse wagenpark en tevens de verschillende motoren in deze auto’s. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto ligt tussen de 0,08 en 0,30 kWh per kilometer.

Hoe bereken ik het verbruik van mijn elektrische auto?

Wil je het verbruik van uw elektrische auto omrekenen in geld? Dat kan op een zeer simpele manier!

  1. Je noteert het aantal kilometers dat je hebt gereden met je elektrische auto
  2. Je noteert het aantal verbruikte kWh's per kilometer
  3. Door het aantal kWh's per kilometer maal het aantal kilometers te doen, kom je uit op het totale verbruik van de elektrische auto over een bepaalde periode  
  4. Tot slot vermenigvuldig je het aantal gereden kilometers met de prijs die je gemiddeld per kWh berekend 

Wat betaal ik per geladen kWh?

Het hierboven weergegeven voorbeeld omtrent het verbruik, is lastig in een bedrag uit te drukken. Waarom is dat lastig: er is geen uniform bedrag voor te laden kWh’s! Dit is enkel het geval wanneer je dag in dag uit, op slechts één en dezelfde plaats uw elektrische auto oplaadt.

Iedere woning, ieder bedrijf en/of iedere openbare laadpaal heeft een ander tarief voor kWh’s. Hierdoor is het lastig om je vraag te beantwoorden: Wat kost één kWh om te laden? Wel hopen wij je hiermee een goed en helder beeld te hebben gegeven van deze spelende vraag die bij menig elektrische rijder kan spelen.

Iedere elektrische auto heeft een andere laadtijd. Wanneer u dit gegeven combineert met de verschillende manieren van laden (stopcontact, thuis aan je laadpaal of aan een openbare laadpaal) en diverse tarieven, is de prijs per volle accu enigszins lastig aan te geven.

Wel kan er aangegeven worden hoe lang het duurt voordat je elektrische auto opgeladen wordt aan een laadpaal of bijvoorbeeld stopcontact. Klik hier voor een voorbeeld van de Volvo V60 PIH. Ook vind je hier de actieradius van de elektrische auto en tevens de capaciteit van de batterij.

De Volvo V60 PIH heeft een batterij capaciteit van 12 kWh, laad je deze auto aan een laadpaal dan is je auto vol binnen ongeveer drie uur en dat voor slechts een paar euro.

Het verbruik van mijn laadpaal bijhouden

In veel gevallen is het mogelijk om het aantal kWh’s, of te wel wat een volle accu van een elektrische auto kan verbruiken zonder opgeladen te worden, bijhouden. Dit kan op diverse manieren. Een voorbeeld is door het laden met een laadpas. Op deze manier heb je (online) inzichtelijk hoeveel je laadt, waar je laadt, wanneer en tegen welk tarief.

Het aantal kWh’s dat je elektrische auto verbruikt is eveneens te meten door een kWh meter in je laadpaal te plaatsen en het verbruik hier van af te lezen. Dit is een veel gebruikte optie om het verbruik bij elektrische rijders thuis te meten. De verbruikte kWh’s kun je eveneens online aflezen, zonder te hoeven laden met laadpas! De optie die je een groot gemak biedt, is de online verbruiksmonitor, hiermee wordt het gehele stroomverbruik online bijgehouden!

Het verbruik van een elektrische auto kun je uitdrukken in het aantal kWh’s per kilometer, maar ook in euro’s. In euro’s druk je het aantal gereden kWh per kilometer uit in het bedrag dat betaald wordt voor de kWh’s.

Ben je op zoek naar een laadpaal, in welke vorm dan ook, maar je wil ook graag inzichtelijk wat het verbruik van je elektrische auto is? Oftewel, hoeveel kWh’s je elke keer laadt? Kijk dan hier voor de laadpalen met pasjessysteem of klik hier voor de online verbruiksmonitor.

Wij nodigen je uit om hier je reactie achter te laten, mocht je een vraag hebben over de voor jouw situatie beste optie het aantal verbruikte kWh’s bij te houden of natuurlijk voor andere vragen. Tevens kun je reageren op deze blog en je eigen ervaringen delen omtrent het elektrische rijden.

Heb je liever persoonlijk contact om een spelende kwestie? Neem dan gerust contact op en wij helpen je graag op weg. Je kunt ons telefonisch bereiken op nummer 088 - 51 11 655 of een email sturen naar [email protected]