Wat is een type 3 stekker?

De stekker type 3 is een stekker die alleen in Frankrijk en Italië wordt gebruikt. De grootste verschillen met type 1 en 2 stekker zijn dat de type 3 stekker een klep en meer pinnen bevatten. In andere Europese landen wordt de type 3 stekker nog niet gebruikt. Wanneer je in de wintermaanden gaat skiën in Frankrijk, gaat genieten van de zon in de zomerperiode of enkel door Frankrijk rijdt om op je eindbestemming te komen, dan kun je eenvoudig gebruik maken van de laadvoorzieningen in Frankrijk. Hieronder zie je de verschillen tussen type 1, 2 en 3 stekker.
 
Type 1 stekker Type 2 stekker Type 3 stekker

Kabel om mee te laden

Dit type stekker is ontwikkeld door EV-Plug Alliance. Wanneer je een laadkabel bestelt met deze stekker, is de kabel van deze stekker ongeveer 4 tot 6 meter lang. Dit is de meest doorsnee lengte. Wil je een langere kabel met een stekker type 3? Laadkabels zijn te bestellen tot en met een lengte van 16 meter. Voor iedere situatie, ook langs de Franse wegen, kun je altijd veilig en gecontroleerd laden. Je hebt dus geen zorgen wat betreft het laden met deze stekker in Frankrijk. De manier waarop je gaat laden, blijft hetzelfde. Het enige verschil is dat je de klep open moet houden. Verder is type 3 stekker net als de type 2 stekker geschikt voor zowel de voertuigzijde als de laadpaal geschikt.
 
De type 3 stekker voldoet ten opzichte van de Mennekes type 2 aan nog strengere veiligheidseisen, omdat dit type stekker meer pinnen bevat. Hierboven is een foto van de stekker type 3 weergegeven. Zoals te zien is, bevat deze stekker een beschermingskap. De stekker type 3 wordt niet in Nederland gebruikt. In Nederland wordt gebruikt gemaakt van type 1 en type 2 stekkers waarbij de type 1 stekker altijd voor de voertuigzijde is en de type 2 stekker voor zowel de voertuigzijde als de laadpaal geschikt is.

Welke stekker type je nodig hebt, hangt af van de elektrische of plug-in hybride auto.

Laden met de type 3 stekker in Frankrijk
Frankrijk geldt voor veel Nederlanders als een populair vakantieland. Helaas is het (nog) niet mogelijk om overal in Frankrijk elektrisch te laden. Frankrijk werkt er echter hard aan, om dat wel te verwezenlijken. Frankrijk telt momenteel 1045 laadpunten waarvan 140 snelladers. Het is noodzakelijk een laadpas te hebben om op te kunnen laden. Je kunt de laadpas ter plekke bij een servicebalie aanschaffen.

Frankrijk hoopt binnen vijf tot 10 jaar dat er in een straal van 10 km een laadpaal beschikbaar is. Mocht je op vakantie gaan naar Frankrijk of je rijdt door Frankrijk, dan is het verstandig om van tevoren een laadpas aan te schaffen. Een laadpas is in Nederland gratis te verkrijgen, waaronder bij Laadpaal24.nl (je betaalt alleen voor de geladen stroom) en het scheelt je een hoop werk (je dient je pas bijvoorbeeld nog te registreren). Neem voor de zekerheid een navigatie mee (bijvoorbeeld een TomTom) waarop je kunt zien waar  er zich laadpalen bevinden, mocht jij je auto binnen een bepaalde tijd moeten laden. Op de afbeelding hiernaast is weergegeven in welke regio’s de laadpunten zijn geplaatst.

Heb je vragen over de stekker type 3 of ben je op zoek naar een laadkabel met type 3 stekker? Laat je vraag hieronder achter, neem contact op via e-mail [email protected] of neem telefonisch contact op via 088 - 51 11 655. Heb je ervaring met het laden van dit type stekker? Deel je ervaring met ons en andere websitebezoekers!