Wintertips voor je (elektrische) auto

Het heeft even geduurd, maar we lijken dan toch nog een strenge winter in Nederland te krijgen. De winter is niet het leukste seizoen voor jou en je auto. Goed voorbereid de winter in gaan scheelt veel, maar zelfs dan ontkom je niet aan de hinder van gladde wegen, kou en sneeuw. Laadpaal24 helpt je graag de winter door en zette 20 wintertips voor je auto op een rijtje!

Tips elektrische auto | Voorbereiding op winter | Rijden in winter | Pech in winter | Wintersport


Elektrische auto
 
Tip 1: Bevroren laadkabel
Nu meer en meer Nederlanders elektrisch rijden, wordt een nieuw winterprobleem duidelijk! Het kan namelijk zijn dat je laadkabel vast vriest aan de auto. Wat je in deze situatie niet moet doen: proberen de kabel-auto koppeling te ontdooien, bijvoorbeeld met een föhn. Het ontdooien van de koppeling kan zeer gevaarlijk zijn. Wat je wel moet doen: de wegenwacht bellen. Zij beschikken over methodes om te werken met hoogspanning en de stekker veilig los te krijgen. 

Tip 2: Warme auto én volle accu
Heb je een elektrische auto? Verwarm dan je auto vast voor voordat je gaat rijden. Op deze manier stap je in een voorverwarmde auto met een volle accu. Zo maak je zo veel mogelijk elektrische kilometers!

Tip 3: Gebruik alleen stoelverwarming
Veel kilometers rijden in een warme auto? Dit kan ook door alleen de stoelverwarming te gebruiken i.p.v. de volledige autoverwarming. Je bespaart op deze manier tot wel 25% van de accu.

Tip 4: Zorg voor een laadkabel aan boord
In de winter neemt de actieradius van een elektrische auto sterk af. Er wordt al onderzoek gedaan naar een “all climate” accu voor in elektrische auto’s, maar zolang deze er niet is raden wij vooral aan om altijd een laadkabel aan boord te hebben. Zo kun je altijd en overal opladen, om zo alsnog je elektrische kilometers te maken.


Goed voorbereid de winter in
 
Tip 5: Rubbers van deuren: schoon & ingesmeerd
Voorkom dat de deuren van de auto vastvriezen: maak de rubbers schoon en smeer ze in. Je kunt de rubbers insmeren met een spray, ANWB meldt echter dat talkpoeder ook al kan helpen.
 
Tip 6: Voorkom bevroren ramen
Hoewel er veel middeltjes zijn om je ramen te ontdooien is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Door een speciale deken te kopen die je op de voorruit legt, voorkom je ijsvorming op de ruit! Kranten zijn een absolute don’t, deze vriezen vast aan de voorruit.

Tip 7: Meer grip op de weg
Steeds meer Nederlanders kiezen voor winterbanden zodra het kouder wordt. Winterbanden hebben niet alleen effect als er sneeuw of ijs op de weg licht, ook bij zachte vrieskou is het verschil al merkbaar. Autoweek belichte eerder het effect van autobanden op uw remweg!
 
Tip 8: Bescherming door een laagje wax
Hoewel het erg fijn is dat er in Nederland vaak snel gestrooid wordt, heeft dit ook nadelen. De opspattende spetters sneeuw met pekel kunnen bijten aan de auto, bovendien kan roest ontstaan. Door je auto een extra laagje wax te geven voordat de winter begint, voorkom je beschadiging door pekel.
 
Tip 9: Voorkom bevroren ruitenwisservloeistof
De ruitenwisservloeistof die nog in het reservoir zit van afgelopen zomer kan bevriezen. Voeg wat antivries ruitenwisservloeistof toe en je zult nooit met bevroren ruitenwisservloeistof zitten!
 
Tip 10: De juiste koelvloeistof
Zorg ervoor dat de koelvloeistof in je auto tegen temperaturen onder het vriespunt kan. Wanneer de koelvloeistof bevriest kan het motorblok scheuren. Koelvloeistof moet je daarom ook nooit met water bijvullen! Weet je niet zeker of de koelvloeistof de winter aan kan? Ga dan even langs bij de autodealer.
 
Tip 11: De musthaves voor iedere chauffeur
Stel een winter-pakket samen. Met de onderstaande basisproducten in huis, ben je een stuk eerder weg van huis:

  • IJskrabber
  • Slotontdooier
  • Bezempje
  • Doek

 

Rijden in de winter
 
Tip 12: Blijf op afstand
Een sportieve rijstijl? Liever niet in de winter. Zelfs wat kleine restjes sneeuw kunnen al voor een slippartij zorgen. Anticipeer dus goed op wat er gebeurt en matig je snelheid.
 
Tip 13: Remmen in de winter
Het gevaar bij remmen in de winter zit hem in het blokkeren van de wielen. Wanneer je plots remt, blokkeren de wielen waardoor je in een slip terecht komt. Rem dus geleidelijk (pompend), zo behoud je de controle.
 
Tip 14: Help! Ik slip!
Raak je in de slip? Ga dan nooit vol in de rem! Minder het gas en stuur in de richting waar je heen wilt, net zo lang tot je weer grip hebt op de weg. Wat je absoluut niet moet doen:
 

Tip 15: Zonnebril in de winter? Ja!
Het klinkt misschien raar, maar ook in de winter is het goed om een zonnebril in de auto te hebben. De laagstaande zon in de winter kan zeer verblindend werken, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
 

Pech in de winter
 
Tip 16: Eerst de verlichting aan
De meest voorkomende autopech in de winter is een auto die niet wil starten. Negen van de tien keer heeft dit met de accu te maken. Wanneer je voordat je de auto start eerst een minuut uw lampen aanzet, voorkom je een piek in de stroomaanvraag van de accu. De accu kan zo rustig geactiveerd worden en je rijdt eenvoudig weg!
 
Tip 17: Vastgevroren handrem
Stap je in de auto en is de handrem bevroren? Tuning-gids liet zien dat een föhn wonderen doet! Door de remkabel te verwarmen en de motor een tijdje te laten lopen, komt een vastgevroren handrem vaak snel los. Zoals eerder gezegd geldt het verwarmen van een föhn niet als oplossing voor een bevroren laadkabel van een elektrische auto.
 
Tip 18: Vast in de sneeuw
Kom je niet meer weg uit de sneeuw door vast slippende banden? Probeer dan een plank onder uw banden te leggen. Deze ouderwetse methode werkt vaak prima! Wat ook kan helpen is om wat lucht uit uw banden te laten lopen.
 

Wintersport
 
Tip 19: Winterbanden verplicht?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Dit geldt echter wel voor vrijwel alle wintersportlanden. Weten waar u verplicht bent winterbanden te hebben? AutoBlog.nl zocht het voor je uit!
 
Tip 20: Gebruik sneeuwkettingen
Wanneer je op bergwegen rijdt, zijn sneeuwkettingen zeer raadzaam, of zelfs verplicht. Wegen waar rijden met sneeuwkettingen verplicht is, herken je aan de verkeersborden. Vaartland.nl laat zien hoe je een sneeuwketting omlegt in zes stappen.