Ben jij op zoek naar de beste laadpaal voor je elektrische auto? Maar word je overwelmt door alle keuzes die je moet maken?
Dan ben je op de juiste plek.
Dagelijks helpt Laadpaal24 tientallen mensen telefonisch, per email, WhatsApp of chat aan de laadpaal die het beste past bij hun situatie. Dit artikel is geschreven op basis van de jarenlange ervaring opgedaan tijdens deze gesprekken.
De drie stappen voor het kiezen van de beste laadpaal!
Elektrische auto’s kunnen met verschillende vermogens laden. De zwakste lader (3.7kW) laadt maar liefst zes keer trager dan de sterkste lader (22kW).
Om de snelste laadtijd te behalen moet je op twee zaken letten.
Wanneer je deze twee gegevens hebt weet je het maximale laadvermogen van de auto.
Fases | Ampère | Laadvermogen |
1 | 16A | 3,7kW |
1 | 16A | 7,4kW |
3 | 32A | 11kW |
3 | 32A | 22kW |
Sommige fabrikanten geven direct het maximale laadvermogen aan in de specificaties.
Voorbeeld
Jaguar I-Pace specificaties
Accu capaciteit 90 kWh
Locatie laadpoort Linkerzijde voor
Laadaansluting Type 2
Laadvermogen 7.4 kW AC
Laadtijd 810 minuten
Laadsnelheid 27 km/u
Zoals we kunnen zien heeft deze fabrikant ervoor gekozen om direct het laadvermogen weer te geven in kW. De snelste laadtijd van een Jaguar I-Pace wordt dus behaald via een laadpaal die 7.4kW kan laden met een type 2 stekker.
Het had er ook op deze manier kunnen staan.
Jaguar I-Pace specificaties
Accu capaciteit 90 kWh
Locatie laadpoort Linkerzijde voor
Laadaansluting Type 2
Fases 1
Ampères 32
Laadtijd 810 minuten
Laadsnelheid 27 km/u
Bij de bovenstaande specificaties moet je dus nog één extra stap zetten om achter het maximale laadvermogen te komen. Wanneer we in de grafiek kijken zien we dat 1 Fase + 32A =7,4kW laadvermogen.
Conclusie
Door naar de specificaties van de auto te kijken weet je nu wat de beste laadpaal is voor jouw auto.
De energieaansluiting is de verbinding tussen uw meterkast en het energienet. Deze aansluiting bepaalt hoeveel stroom er beschikbaar is voor de laadpaal en de overige elektrische apparatuur.
Je moet ervoor zorgen dat de laadpaal niet meer vermogen vraagt dan wat de energieaansluiting aan kan. Is dit wel het geval dan zullen de stoppen er iedere keer uitvliegen wanneer je de laadpaal aanzet.
Wat betekenen de cijfers met betrekking tot de energieaansluiting?
Het vermogen van een energieaansluiting wordt uitgedrukt in 2 getallen. Enkele veel voorkomende energieaansluiting zijn bijvoorbeeld een 1x35A aansluiting (ouder huis) of een 3x25A aansluiting (recenter gebouwd huis).
Het eerste getal geeft het aantal fases van de aansluiting aan. Dit kan 1 of 3 fase zijn.
Het tweede getal vertelt je hoeveel ampère deze aansluiting levert.
Hoe hoger deze getallen zijn des te meer elektriciteit je beschikbaar hebt op je locatie.
Hoe weet ik welke energieaansluiting ik thuis heb?
Hier kan je op een aantal manieren achter komen.
Meest voorkomende energieaansluitingen
Vroeger werd elk huis uitgerust met een 1 fase aansluiting. In de jaren 50, 60 kwam hier verandering in en werd 3 fase de norm.
Oudere huizen:
Nieuwere huizen:
Welke laadpaal past bij welke energieaansluiting?
Ideale laadpaal voor de auto
Wanneer we weer de Jaguar I-Pace als voorbeeld nemen dan weten we dat deze optimaal oplaadt via 1 fase 32A oftewel een 7,4kW laadpaal.
Elektriciteitsaansluiting op locaties
Stel dat het huis waar de laadpaal geplaatst wordt een nieuwbouwwoning is die beschikt over een 3x35A aansluiting.
In deze situatie heb je een 3x35A aansluiting waarvan je 1x32A gebruikt voor de laadpaal. Dit betekent dat je nog 2x35A over hebt voor je overige apparaten. In dit geval is een 7,4kW laadpaal de beste keuze.
Beschik je echter over een 1x35A aansluiting thuis dan zou een 1x32A laadpaal niet mogelijk zijn. Door het kiezen van een 1x32A laadpaal zou je nog maar 3A over hebben voor alle elektrische apparatuur in de rest van je huis. Een 1 fase 16A oftewel 3,7kW laadpaal zou in dit geval een betere keuze kunnen zijn.
Hieronder staat een tabel die een algemene schatting geeft van welke energieaansluiting je minimaal nodig hebt bij ieder laadstation.
Laadstation | Aanbevolen elektriciteitsaansluiting |
Stopcontact (2.3 kW) | 1x25A |
1-fase 16A (3.7 kW) | 1x35A |
1-fase 32A (7.4 kW) | 3x35A |
3-fase 16A (11 kW) | 3x25A |
3-fase 32A (22 kW) | 3x50A |
*Deze tabel geldt niet voor dynamic load balancing laadpalen. Dit zijn laadpalen die hun vermogen automatisch aanpassen aan de auto en netwerkaansluiting.
Met deze uitleg hopen we je iets meer inzicht te hebben gegeven in de algemene zaken waar je op moet letten. Wil je echt zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Neem dan contact op met één van onze laadpaalspecialisten per Whatsapp, email, telefonisch of chat!
Conclusie
Nu er is gekeken naar de auto en de energieaansluiting weet je het maximale laadvermogen van de laadpaal die je op jou locatie kan plaatsen.
Voor het kiezen van de perfecte laadpaal zijn er nog een boel opties en overwegingen die samenhangen met jouw eigen wensen.
Dit is een vraag die iedereen anders zal beantwoorden. Wat je jezelf af moet vragen:
Voorbeeld 1
-Ik rij meer dan één accu lading per dag.
In dit geval is het handig om een sterke laadpaal te kiezen die de auto in de snelst mogelijke tijd oplaad.
Hierdoor kan je de accu overdag leegrijden en deze bij thuiskomst genoeg opladen om ook ’s avonds de deur uit te kunnen.
Voorbeeld 2
-ik rij (vrijwel) nooit één hele acculading leeg in een dag.
In dit geval is het mogelijk dat je met een zwakkere laadpaal in je behoefte kan voorzien.
Omdat je de accu overdag niet leegrijdt hoef je hem niet tussen ritjes op dezelfde dag op te laden.
Hierdoor maakt het niet uit of de laadtijd 5 uur bedraagt of 8+ uur aangezien er 's nachts genoeg tijd is om op te laden.
Mennekes wandcontactdoos of vaste kabel
Bij deze keuze adviseren wij meestal een Mennekes wandcontactdoos in plaats van een vaste kabel.
Bij de Mennekes wandcontactdoos laadpaal ben je namelijk niet beperkt tot één type laadkabel.
Komt er iemand op bezoek die een auto heeft met een ander laadvermogen? Of mocht je zelf ooit een nieuwe auto kopen?
Dan kan je gewoon van laadkabel wisselen.
Het enigste wat sommige mensen nadelig vinden van een Mennekes wandcontactdoos is dat je de losse laadkabel steeds opnieuw in en uit je auto moet halen.
Kabel lengte
Ongeacht of je kiest voor een vaste kabel of een losse kabel is de lengte erg belangrijk. Je wil uiteraard geen straks gespannen kabel dwars over de oprit hebben hangen. Bij Laadpaal24 hebben we een zeer uitgebreid assortiment laadkabels met verschillende lengtes en types.
Welke kleur laadpaal past het best bij jou situatie ?
Elke laadpaal kan geleverd worden in verschillende kleuren.
In de meeste gevallen raden wij een donkere laadpaal aan op een donker gekleurde muur en een lichtere laadpaal op een lichter gekleurde muur
Kiezen tussen een laadzuil of laadpaal
Wanneer de locatie waar je je auto wilt gaan opladen niet beschikt over een muur voor wandmontage heb je meerdere opties.
Je kan kiezen om de laadpaal op een bevestigingspaal te monteren.
De andere optie is een laadzuil.
Rij ik particulier of zakelijk
Wanneer je de kosten van het opladen bij een laadpaal makkelijk wil verrekenen kan je kiezen voor een zakelijke laadpaal. Deze laadpalen zijn standaard uitgerust met pasjessysteem en backoffice software.
Hiermee wordt precies bijgehouden waar er wordt geladen, hoelang er wordt geladen en tegen welk tarief.
Dit kan dan gemakkelijk gedeclareerd worden bij de werkgever. Mocht je een laadpaal zoeken voor een bedrijventerrein waar meerdere elektrische auto’s zijn kan je ook denken aan dubbele laadpalen. Al deze laadpalen met pasjessysteem kan je vinden op de pagina zakelijke laadpaal.
Toekomstbestendigheid
Veel auto’s die al enkele jaren op de markt zijn beschikken nog niet over de nieuwere techniek om op de meest sterke laadpalen te kunnen laden. Ook kan het zo zijn dat je momenteel in een hybride rijdt. Hybrides hebben vaak een kleinere accu die ook niet het volle vermogen van de sterkere laadpalen kan benutten.
Je kan er dan voor kiezen om een laadpaal te kiezen met het bijbehorende zwakkere vermogen van je huidige auto, of je kan (bij de merken EVHub en LS24) kiezen om een sterkere laadpaal te kopen en die dan te begrenzen. Het prijsverschil tussen een 16A laadpaal die zowel 3,7kW als 11kW kan leveren of de allersterkste laadpaal van 32A die zowel 7,4kW als 22kW kan leveren is namelijk slechts 50 euro inclusief de BTW.
Wanneer je gaat voor deze sterkere laadpaal bespaar je bij je volgende auto wellicht honderden euro's doordat je niet opnieuw het hele proces door moet de bijbehorende levertijden, monteurs en uiteraard de aanschaf van weer een nieuwe laadpaal voor honderden euro's.
*Mocht je elektriciteitsaansluiting deze sterkere laadpaal niet aan kunnen? Alle EVHub en LS24 laadpalen kan je gemakkelijk terugzetten naar een lager vermogen via een dipswitch.
Conclusie
Nu je alles heb afgewogen met betrekking tot de auto, energieaansluiting en overige opties kan je de juiste keuze maken qua laadpaal zonder hier later spijt van te krijgen.
Zijn er toch nog zaken onduidelijk? Neem dan gerust contact op met één van onze laadpaalspecialisten. Dit kan per WhatsApp, email, chat of telefonisch.