Infrarood verwarming?
Met infrarood verwarming is het mogelijk om je ruimte te verwarmen. Dit kan zowel bij particulieren als zakelijk worden toegepast. Deze manier van verwarmen is stil en in meerdere situaties of locaties toepasbaar. Infrarood verwarming geeft een andere warmte af in vergelijking met de traditionele verwarmingssystemen. In dit kennisbank artikel wordt toegelicht hoe infrarood verwarming te gebruiken is, hoe dit werkt, de voordelen en nadelen.
Infrarood verwarming werking
Met een infrarood verwarming ga je meestal gebruikmaken van platte panelen die voorzien zijn van een verwarmingselement. Dit verwarmingselement is elektrisch. Wanneer stroom door het element loopt straalt het paneel warmte uit. De warmte wordt direct in een rechte lijn vanaf het paneel verspreid. De panelen worden vaak geplaatst op muren of plafonds.
Bij een infrarood verwarmingspaneel wordt niet de lucht verwarmd, maar de omgeving om het paneel waar deze op gericht staat. Dit maakt het mogelijk om een kleiner gebied of object te verwarmen, zonder dat de hele ruimte op temperatuur moet worden gehouden. Hierbij is te denken aan bijvoorbeeld een werkplek in een kantoor, de wasbak in een badkamer of een stoel in de woonkamer. De temperatuur van het paneel kan geregeld worden via een thermostaat, tijdklok of met een smart home systeem. De panelen kunnen daarnaast met een bewegingssensor bediend worden, dit is effectief omdat ze snel kunnen verwarmen.
Infrarood verwarming toepassingen
Infrarood verwarming is in meerdere omgevingen en locaties toepasbaar. Waar je deze verwarming kunt gebruiken is hieronder toegelicht.
Toepassingen:
- Woningen:
Infrarood panelen zijn geschikt om te gebruiken in woningen. De panelen zijn vooral te gebruiken als bijverwarming en als verwarming voor nieuwbouwwoningen met goede isolatie. Het is een goede optie om te verwarmen in nieuwbouwwoningen met goede isolatie, of als bijverwarming in oudere huizen. Denk hierbij ook aan infraroodverwarming voor badkamers, thuiskantoren of slaapkamers.
- Wellness- en sportlocaties:
Infrarood verwarming is toepasbaar in sauna’s, sportzalen, en yogastudio's De verwarmingspanelen zorgen voor een zachte, diepe, doordringende warmte die therapeutisch kan aanvoelen. Deze warmte is daarbij geschikt voor spierontspanning en revalidatie.
- Kantoorruimtes of andere zakelijke omgevingen:
Met infrarood panelen is het mogelijk om kantoorruimtes, vergaderzalen, ontvangsthallen of werkplaatsen efficiënt te verwarmen. Dit is effectief omdat je een deel van de ruimte kunt verwarmen, zonder de hele ruimte op temperatuur te houden. Met infrarood verwarming kun je elke werkplek afzonderlijk verwarmen wanneer dit gewenst is.
Andere zakelijke toepassingen voor infrarood verwarming zijn restaurants, cafés of winkels. De panelen geven op een effectieve manier warmte, zonder dat je zichtbare aanwezigheid hebt van radiatoren of luchtblazers.
- Zorginstellingen:
Infrarood verwarming draagt bij aan een gezonder binnenklimaat doordat dit niet gebruikmaakt van luchtcirculatie. In zorginstellingen moet de omgeving stofvrij en tochtvrij blijven, dit komt de ouderen met luchtwegaandoeningen ten goede.
- Monumentale of religieuze gebouwen:
Monumentale of religieuze gebouwen zijn vaak minder goed geïsoleerd omdat dit lastig is om voor elkaar te krijgen. Hierdoor kan de temperatuur lager zijn dan gewenst. Zonder het karakter van het gebouw aan te tasten is het mogelijk om via infrarood panelen de ruimtes of zelfs specifieke zitplaatsen te verwarmen.
- Tijdelijke constructies:
Tentoonstellingen, evenementen en pop-upwinkels worden vaak tijdelijk gebruikt op een locatie. Het is hierbij belangrijk dat deze constructies eenvoudig, flexibel en snel verplaatst kunnen worden. Om toch warmte te hebben wanneer de constructies gebruikt worden, is infrarood verwarming geschikt om toe te passen.
Golflengten infrarood verwarming
Infraroodtechnologie kan worden onderverdeeld in drie golflengten:
- Korte golf (IR-A):
De korte golf dringt diep door in de huid. Daarbij geeft het een intense en directe warmte.
- Middengolf (IR-B):
Deze middengolf is gematigder dan de korte golf (IR-A) en is ook prettiger in overdekte omgevingen om toe te passen.
- Lange golf (IR-C):
De lange golflengte is niet alleen geschikt voor binnen maar ook voor semi-afgesloten ruimtes. Deze lange golf verwarmt trager en is minder intens.
Voordelen en nadelen van infrarood verwarming
Infrarood verwarming heeft een aantal voor- en nadelen. Deze zijn hieronder weergegeven.
Voordelen van infrarood verwarming
- Energiezuinig:
Infrarood verwarming kan energiezuinig zijn wanneer dit gericht wordt gebruikt. De verwarming is niet afhankelijk van luchtverplaatsing en er gaat minder energie verloren dan traditionele verwarming. Het ligt aan de toepassing of deze manier van verwarmen energiezuinig is.
- Lage installatie- en onderhoudskosten:
Een infrarood verwarming heeft nauwelijks installatiewerk. Een cv-systeem met buizen, ketels, pompen en gasleiding heeft meer onderhoud nodig wat ook meer kosten met zich mee brengt. Bij een infrarood verwarming is geen schoorsteen, gasleiding of onderhoudscontract nodig.
- Ruimtebesparend en uitstraling:
De panelen van de infrarood panelen zijn in verschillende designs en uitvoeringen te kiezen. Het is mogelijk om een spiegel, krijtbord, plafondtegel of zelfs een kunstwerk met infrarood te maken. Deze panelen vormen een toevoeging in het interieur.
- Bevorderend voor het binnenklimaat:
Wanneer er geen luchtcirculatie is, heb je ook minder verspreiding van stof, pollen en bacteriën. Dit vermindert allergische reacties en zorgt voor schonere luchtkwaliteit.
- Geluidsarme werking:
Een verwarming die werkt op infrarood produceert geen geluid. Dit zorgt ervoor dat er geen geluidsoverlast is, maar wel het comfort van de warmte.
- Te combineren met duurzame oplossingen:
Infrarood verwarming is te combineren met een eigen zonne-energie systeem, omdat deze verwarming elektrisch werkt. Het is mogelijk om een woning of gebouw hierdoor bijna volledig energieneutraal te verwarmen.
- Modulair schaalbaar:
Infrarood verwarming en de bijbehorende panelen zijn eenvoudig toe te voegen aan bestaande installaties. Daarnaast kun je dit gebruiken als tijdelijke oplossing bij verbouwingen of uitbreidingen.
Nadelen van infrarood verwarming
- Stralingsbereik is beperkt:
Wanneer je te ver buiten het stralingsbereik komt van de verwarming, voel je minder de warmte die van het paneel komt. Hierdoor moet de plek van de verwarming goed worden bepaald, om maximale warmte te voelen.
- Afhankelijk van de elektrische infrastructuur:
Een verzwaring van de groepenkast kan nodig zijn in oudere gebouwen met oudere voorzieningen, om uiteindelijk de elektrische installatie aan te sluiten.
- Invloed van isolatiegraad:
Het infrarood verwarmingssysteem werkt minder goed wanneer een gebouw niet goed geïsoleerd is. Wanneer dit zo is, verbruikt het systeem veel energie om warmteverlies te compenseren.
- Warmte vervliegt sneller:
Wanneer een infrarood verwarming wordt uitgeschakeld, koelt de ruimte ook sneller af. Hierdoor is het systeem beter te gebruiken voor permanente of slimme toepassingen.
- Hogere investering bij volledige systeeminstallatie:
De infrarood panelen zijn relatief goedkoop. Alleen het aanleggen van een systeem met slimme thermostaten, wandmontages en eventueel maatwerkpanelen kan een forse investering zijn.
- Minder duurzaam:
Infrarood panelen zijn minder duurzaam dan bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp gaat namelijk efficiënter om met de energie en kan per kWh meer warmte opwekken.
Heb je vragen over infrarood verwarming of wens je graag meer informatie over deze toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.
Geef hieronder een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te geven.