Lampen bedienen op afstand

Smart home en lampen bedienen op afstand komt tegenwoordig steeds vaker voor in woningen en ook in kantoorruimtes. Met deze toepassingen is het mogelijk om eenvoudig en efficiënt lampen op afstand te bedienen via je smartphone, tablet of via spraak. Dit is niet alleen het in- en uitschakelen van de lamp, maar ook deze te dimmen of van kleur te veranderen. Dit draagt niet alleen bij aan het gemak, maar ook aan energiebesparing. In dit kennisbank artikel wordt toegelicht waar je aan kunt denken om lampen op afstand te bedienen.

Smart home

Gebruikmaken van smart home verlichting heeft meerdere voordelen. Dit is niet alleen handig voor particulieren maar ook voor zakelijke toepassingen.

Hieronder zijn een aantal voordelen van smart home weergegeven:
- Veiligheid:
Met slimme lichtschema’s kun je het huis of het kantoor bewoonbaar laten lijken. Zelfs wanneer je op vakantie bent.

- Gebruiksgemak en comfort:
Je hoeft niet meer gebruik te maken van schakelaars. De verlichting is op elk moment en op elke locatie in en uit te schakelen.

- Sfeer:
Door de verlichting op basis van kleur en intensiteit in te stellen is het mogelijk om een sfeer te creëren.

- Efficiënt energieverbruik:
Met smart home kun je de verlichting alleen laten branden wanneer dit nodig is. Dit voorkomt onnodig stroomverbruik.

Verlichting op afstand bedienen

Er zijn meerdere technieken om lampen op afstand te bedienen. Deze zijn hieronder beschreven.

- Slimme lampen:
Slimme lampen bevatten een ingebouwde draadloze technologie waardoor ze direct kunnen communiceren met een app op je smartphone of tablet. De lampen zijn er in verschillende stijlen en prijsklassen.

Met deze lampen is het niet alleen mogelijk om de verlichting in en uit te schakelen maar ook andere opties zoals een kleurverandering (RGB), het instellen van een lichtscène, het gebruikmaken van een tijdschema of geofencing en de communicatie met smart home platforms.

- Slimme schakelaars en stekkers:
Wanneer je bestaande verlichting hebt, wat niet smart is, maar je toch wil behouden is het mogelijk om gebruik te maken van slimme stekkers of schakelaars. De slimme stekker wordt tussen het stopcontact en de lamp geplaatst. Door middel van deze stekker is het alsnog mogelijk om de lamp te bedienen met een app.

- Spraakbesturing:
Het is eenvoudig mogelijk om slimme verlichting te integreren met spraakbesturingssystemen zoals Google Assistant, Apple Siri of Amazon Alexa. Geef de spraakbesturingssystemen commando’s zodat de verlichting aangestuurd kan worden. Deze methode is een zeer gebruiksvriendelijke oplossing.

- Automatisering en sensoren:
Door gebruik te maken van automatisering en de sensoren van de verlichting geeft je de mogelijkheid om de verlichting te activeren of te deactiveren. Het activeren of deactiveren kan op basis van tijd, locatie of input van de sensor geregeld worden. Hierdoor is het mogelijk om routines in te bouwen. Denk hierbij aan verlichting dat aan gaat wanneer iemand de ruimte binnenkomt, verlichting gaat aan wanneer het schemert, op tijd of via geofencing. Door deze toepassingen is er geen handmatige actie meer nodig.

Slimme verlichting nodig? Klik hier

Technieken van smart home

Smart home verlichting maakt gebruik van verschillende technologieën. Deze hebben voor- en nadelen. Dit wordt hieronder toegelicht.

Wifi:
Voordelen:

  • Dit is eenvoudig te installeren
  • Hier is geen extra hub voor nodig
  • Ook toepasbaar voor kleinere installaties

Nadelen:

  • Wifi kan je netwerk belasten wanneer je veel apparaten gebruikt


Zigbee en Z-Wave
:

Voordelen:

  • Het is een energiezuinige methode
  • Het maakt gebruik van een stabiel mesh-netwerk
  • Geschikt om te gebruiken voor grote bedrijfsomgevingen en grote systemen

Nadelen:

  • Het vereist een hub of een bridge


Bluetooth
:

Voordelen:

  • Het heeft een eenvoudige installatie
  • Dit functioneert zonder internetverbinding

Nadelen:

  • Werkt alleen wanneer je dichtbij de lamp bevindt



Heb je vragen over lampen op afstand bedienen of wens je graag meer informatie over de toepassing? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.