Hoe breng je siliconenkit aan?
Je kunt siliconenkit gebruiken in keukens, in combinatie met plinten en allerlei toepassingen binnen huis. Het is mogelijk om siliconenkit ook te gebruiken bij sanitaire toepassingen, enige nadeel is dat deze kit niet schimmelvrij is. Voor sanitaire toepassingen wordt sanitairkit geadviseerd. Siliconenkit is elastisch waardoor het kleine bewegingen kan opvangen. Wanneer je kit gaat aanbrengen is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Voordat je sanitairkit gaat aanbrengen is een goede voorbereiding van belang. Hieronder is te lezen op welke manier je siliconenkit in een sanitaire ruimte kunt toepassen.
Zuurhoudende of zuurvrije kit?
Je kunt gebruikmaken van zuurhoudende of zuurvrije kit. Beide hebben verschillende toepassingen met voor- en nadelen. Hieronder worden deze varianten toegelicht.
- Zuurhoudende kit
Bij een zuurhoudende kit blijft de kleur van de kit lang mooi en goed, maar deze kit hecht maar op een beperkt aantal ondergronden te weten: Glas, Keramiek en geschilderd hout.
Voordelen zuurhoudende kit:
- Langere houdbaarheid dan zuurvrije kit
- Hardt snel uit
- Verkleurd niet
Nadelen zuurhoudende kit:
- Niet geschikt voor elke ondergrond
- Geeft een penetrante zure geur
- Zuurvrije kit
Zuurvrije kit is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met sanitaire toepassingen. Wij adviseren hierin altijd om sanitairkit te gebruiken. Deze kit hecht goed op kunststoffen ondergronden zoals bijvoorbeeld acrylbaden en douchebakken. Daarnaast is deze kit schimmelwerend.
Let op: Niet elke zuurvrije kit is geschikt op elke natuurstenen ondergrond. Controleer voordat je de kit gaat aanbrengen of de kit geschikt is voor jouw natuurstenen.
Voordelen zuurvrije (sanitairkit) kit:
- Goede hechting op kunststoffen ondergronden (specifieke versies ook toepasbaar op natuurstenen)
- Vrijwel reukloos
- Schimmelwerend (sanitairkit)
- Zeer flexibel en elastisch
Nadelen zuurvrije (sanitairkit) kit:
- Niet overschilderbaar
- Minder lang houdbaar dan zuurhoudende kit
- Kan na verloop van tijd verkleuren
Benodigde materialen
Voor het aanbrengen van siliconenkit is het belangrijk dat je de juiste materialen gebruikt. Deze materialen heb je nodig: siliconenkit, kitpistool, ontvetter, masking tape, cleaner, afstrijkmiddel, kitstrijker, eventueel rugvulling en een tuitensnijder/kitkoker opener.
Siliconenkit aanbrengen voorbereiden
Voordat je kunt beginnen met kit aanbrengen zijn een aantal voorbereidingen nodig.
Hier kun je aan denken als voorbereiding:
- Maak gebruik van een ontvetter, Zwaluw Cleaner
- Je kunt gebruikmaken van een rugvulling, wanneer dit nodig is. Een rugvulling zorgt ervoor dat je minder kit nodig hebt om een diepe voeg/naad te vullen
Stappenplan siliconenkit aanbrengen
Hieronder is een stappenplan weergegeven om siliconenkit aan te brengen.
Tip: In natte ruimtes kun je het beste een zuurvrije schimmelwerende kit gebruiken. Schimmelwerende kit vertraagt het verouderingsproces en vermindert de kans op schimmel.
Stap 1: Bestaande kit verwijderen (optioneel)
Wanneer er bestaande kit aanwezig is, moet je deze eerst helemaal verwijderen, voordat je nieuwe kit kunt aanbrengen. Weet je niet hoe je dit moet verwijderen? Lees dan dit artikel: Kit verwijderen.
Stap 2: Schoonmaken van het oppervlakte
Zorg ervoor dat de ondergrond waar je gaat kitten vet- en stofvrij is. Doe dit met de daarvoor bestemde ontvetters.
Stap 3: Rugvulling aanbrengen (optioneel)
Als je geen rugvulling gebruikt in combinatie met diepe voegen, moet je deze voegen opvullen met kit. Door gebruik te maken van een rugvulling bespaar je kit. En voorkom je een drievlakshechting. Controleer welk type en diameter rugvulling geschikt is voor jouw voegdiepte.
Tip: Met een plamuurmes kun je eenvoudig de rugvulling in de voeg drukken.
Stap 4: Schoonmaken van het oppervlakte
Als je gebruik hebt gemaakt van een rugvulling is het van belang de naad/voeg en het oppervlak schoon te maken. Alleen schoonmaken, zonder opnieuw ontvetten, is voldoende. Begin pas met kitten wanneer het oppervlakte en werkgebied schoon is.
Stap 5: Afplakken met masking tape (optioneel)
Voordat je begint met kitten kun je het werkgebied afplakken met twee stroken masking tape. Doe dit aan beide kanten van de voeg/naad.
Let op: Gebruik je masking tape? Verwijder deze voorzichtig wanneer je klaar bent met siliconenkit aanbrengen. Voorkom dat je verse kit loshaalt bij het verwijderen van de tape.
Stap 6: Kitbus open snijden
Snij het topje van de kitbus open. Doe dit met een tuitensnijder. Hoe meer je van de tuit afsnijdt, hoe meer kit uit de koker komt en hoe breder de kitstrook wordt.
Stap 7: Spuitmond op de kitbus draaien
Draai de spuitmond op de opening van de kitbus. Zorg dat deze goed vastzit.
Stap 8: Spuitmond open snijden
Maak de spuitmond open door deze schuin af te snijden. Zorg dat de snijhoek 45º is. Wil je een smalle kitstrook? Snij dan een klein stukje af.
Snij de mond breder open dan de gewenste voeg. Daarmee creëer je genoeg kit voor je toepassing. Hieronder is weergegeven wat de ideale situatie is ten aanzien van de breedte van de kit spuitmond en hoeveelheid aangebrachte kit.

Stap 9: Kitbus in het kitpistool plaatsen
Plaats de kitbus in het kitpistool. Wanneer deze in het pistool zit kun je door gebruik te maken van het handvat de spuitmond vullen met kit. Stop met knijpen in het handvat wanneer je de kit in de spuitmond kunt zien.
Stap 10: Siliconenkit aanbrengen
Zorg tijdens het aanbrengen van kit dat je het kitpistool in een hoek van 45º houdt, met de schuine kant van de spuitmond naar beneden. Trek het kitpistool altijd naar je toe, tussen de masking tape stroken. Doe dit met de juiste snelheid waardoor je een egale kitstrook krijgt. Gebruik voldoende kit en niet te weinig.
Trek je het kitpistool te snel naar je toe? Dan zou het kunnen dat de naad/voeg niet volledig gevuld is en hierdoor kun je geen mooie afdichting krijgen.
Trek je het kitpistool te langzaam naar je toe? Dan zou je ophopingen in het kitoppervlakte kunnen krijgen. Hierdoor kun je onnodig kit verspillen.
Houd de kitspuit ingedrukt wanneer je dit aanbrengt en zorg voor een gelijkmatige druk op het kitpistool zodat er voldoende kit uitkomt.
Je kunt gebruikmaken van kitpistolen met een automatische verstelbare ontgrendeling. Deze functie zorgt ervoor dat de druk op de kitbus automatisch verminderd wordt door het loslaten van de hendel. Dit voorkomt dat kit onnodig uit de kitbus kan lopen wanneer je het kitpistool niet gebruikt.
Heeft je kitpistool de automatisch verstelbare ontgrendeling niet? Dan kun je op een andere manier voorkomen dat kit onnodig uit de kitbus kan lopen, wanneer je het kitpistool niet gebruikt. In deze situaties gebruik je een kitpistool met een hendel of knop. Laat het handvat van de kitpistool los en druk op de knop/hendel achter op het kitpistool om de druk op de kitbus te verminderen.
Let op: Gebruik je masking tape? Verwijder deze voorzichtig wanneer je klaar bent met siliconenkit aanbrengen. Voorkom dat je verse kit loshaalt bij het verwijderen van de tape.
Stap 11: Kit afstrijken
Wanneer je klaar bent met kitten ga je de kitrand afstrijken. Gebruik hiervoor als hulpmiddel een afstrijkmiddel. Dit is een vloeistof dat zorgt dat de kit niet kleeft aan je gereedschap waarmee je de kitrand gaat afstrijken. Het zorgt er ook voor dat de kit niet verkleurt. Afwasmiddel kan deze verkleuring wel veroorzaken.
Zorg eerst dat je kitstrijker nat is met het afstrijkmiddel. Strijk daarna de voeg glad door met de kitstrijker over de voeg te gaan. Het afstrijkmiddel zorgt ervoor dat de kit niet aan het gereedschap blijft plakken.
Hieronder is weergegeven hoe de kitrand moet worden.

Stap 12: Masking tape verwijderen (optioneel)
Verwijder direct na het afstrijken de masking tape. En herhaal daarna stap 11.
Let op: Doe dit voorzichting, zonder de verse kit los te halen.
Kit droogtijd
Het is van belang rekening te houden met de droogtijd van kit. Afhankelijk van het type kit, de toepassing en hoeveelheid kit kan de droogtijd variëren. Controleer welke kit droogtijd bij jou van toepassing is. Wil je meer weten over kit droogtijd? Lees dan dit kennisbank artikel: Kit droogtijd.
Het aanbrengen van kit is gelukt. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.
Geef hieronder een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te geven.