Tuinverlichting aanleggen?
Tuinverlichting hoeft niet alleen functioneel te zijn, maar kan ook sfeerverhogend werken. Je kunt kiezen voor tuinverlichting dat werkt op veiligheidsspanning (12V) of op netspanning (230V). Bij het aanleggen van tuinverlichting moet je rekening houden met verschillende factoren, afhankelijk van je situatie. In dit kennisbank artikel lees je waar je rekening mee moet houden en hoe je tuinverlichting op netspanning (230V) moet aanleggen.
Benodigde materialen
Voor het aansluiten van tuinverlichting heb je de volgende materialen nodig:
- Aardlekschakelaar (indien nodig)
- Tuinverlichting
- Hostalietbuis
- XMvK kabel
- YMvK-as kabel
- Lasklemmen
- Buitenschakelaar
- Kabeldozen (met een gietmofpakket)
- Kabelzadels
Stappenplan tuinverlichting aanleggen
Als je tuinverlichting wil aanleggen kun je de volgende stappen uitvoeren:
Stap 1: Lichtplan maken
Maak een lichtplan om te bepalen waar je verlichting wil gaan plaatsen. Een lichtplan draagt bij om in de tuin een sfeer te creëren. En daarbij voor het veilig aanleggen van kabels. In het kennisbank artikel: ‘Lichtplan maken’ wordt toegelicht hoe je het beste een plan moet maken wat voor jouw tuin en wensen geschikt is.
Stap 2: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de installatieautomaat of hoofdschakelaar om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied waar je gaat werken spanningsvrij is.
Stap 3: Groepenkast aanpassen
Daarnaast dient de elektra in de tuin altijd geaard te zijn en in de groepenkast dient een aardlekschakelaar aanwezig te zijn. Installeer een aparte aardlekschakelaar voor de elektra in de tuin, wanneer deze nog niet in de groepenkast aanwezig is.
Stap 4: Lengte van de kabels bepalen
Bereken en bepaal het aantal meters wat je nodig hebt aan kabel om alle verlichting uit je lichtplan te kunnen aansluiten. Leg de buitenlampen op de plekken waar je ze wilt installeren. Rol daarna de kabel langs de verlichting en knip de kabel op de juiste lengte af. Het is verstandig voldoende kabellengte te gebruiken. In het geval dat iets misgaat of om werkruimte te houden.
Stap 5: Kabels aanleggen
Om een veilige installatie van tuinverlichting te garanderen, is het van belang de juiste diepte van je grondkabel met stalen mantel te hanteren. Houdt hierbij rekening met minimaal 50 centimeter diepte. Maak als grondkabel gebruik van een YMvK-as kabel. De stalen mantel van deze kabel geeft bescherming. Wanneer de kabel bovengronds wordt toegepast is een XMvK kabel voldoende. In het kennisbank artikel: ‘Elektra diepte’ wordt toegelicht op welke diepte de elektra buiten moet worden geplaatst.
Stap 6: Kabeldozen plaatsen
Plaats eventueel kabeldozen en lasklemmen wanneer je grondkabels wil aftakken of gaat verlengen. Zorg dat je de kabeldoos na installatie vult met hars. Hoe je dit moet doen is te lezen in het kennisbank artikel: ‘Gietmofpakket gebruiken’.
Stap 7: Schakelaar aansluiten
Voer de onderstaande stappen uit om de schakelaar aan te sluiten.
Stap 7.1: Buitenschakelaar monteren
Monteer wanneer nodig de behuizing van de buitenschakelaar op de gewenste locatie. Gebruik een waterpas om te controleren of de buitenschakelaar waterpas is.
Stap 7.2: Kabel strippen
Strip de kabel voldoende lang. En zorg dat de kabel op de juiste lengte is zodat de buitenschakelaar eenvoudig aan te sluiten is.
Stap 7.3: Buitenschakelaar aansluiten
Sluit de buitenschakelaar op de onderstaande manier aan.
Kleur: | Aansluiting: |
---|---|
Bruin | L |
Zwart | Schakelkant van de schakelaar (afhankelijk van het merk schakelaar) |
Stap 7.4: Kabel bevestigen
Bevestig de kabel tegen de muur door gebruik te maken van kabelzadels. Buitenkabels worden om de 30 cm vastgezet met kabelzadels. Bij een stopcontact, schakelaars of lasdozen moet je er rekening mee houden dat de kabelzadels om de 10 cm de XMvK kabel vastzetten.
Stap 8: Lampen plaatsen
Plaats of hang de lampen op de daarvoor bestelde locatie. Strip de kabels en sluit kleur op kleur aan.
Let op: Hoe je de lamp aansluit kan per merk en type verschillen. Controleer de handleiding van de lamp om te zien welke aansluitsymbolen jouw schakelaar heeft.
Stap 9: Spanning inschakelen
De tuinverlichting aanleggen is klaar en de spanning mag weer worden ingeschakeld.
Stap 10: Tuinverlichting testen
Test of de tuinverlichting naar behoren werkt.
De tuinverlichting is nu klaar voor gebruik. Heb je vragen over de benodigde materialen of wens je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij helpen je graag verder.
Geef hieronder een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te geven.